Търси

Заглавие:   Седмица на съвременното изкуство - Миграции на страха

Седмица на съвременното изкуство - Миграции на страха
Сдружение Изкуство Днес
Център за съвременно изкуство – Пловдив
Баня "Старинна"
представя

23-та Седмица на съвременното изкуство, 2017

МИГРАЦИИ НА СТРАХA
8 – 27 септември 2017
Откриване: 7 септември (четвъртък) от 19:00 ч.
ПРОЕКТЪТ Е ЧАСТ ОТ ПРОГРАМАТА НА ПЛОВДИВ - ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА 2019

Куратори: Илина Коралова и Борис Костадинов

Участници:
Азра Акшамия, Ника Аутор, Боряна Венциславова и Младен Пенев, Клара Вилдбергер, Петя Димитрова, Емил Миразчиев, Албан Муя, Оливер Реслер, Камен Стоянов, Уте Рихтер, Фани Футеркнехт, Лана Чмайкчанин

МИГРАЦИИ НА СТРАХА търси отговорите на въпроси, канейки за участие художници от Германия, Австрия, България, Словения, Босна и Херцеговина и Косово, които предствят различни концепции и гледни точки към нашите страхове: страхът от неизвестното / чуждото / различното; страхът от загубата на социален статус, от бедността; страхът от загубата на основните свободи. Страхът се разглежда от една страна като социален и политически феномен, но от друга – в неговите тясно субективни форми, като неразривна част от човешката същност.
Европа днес се страхува. Терористични атаки и невинни жертви, нестихващ бежански поток, водещ до хуманитарни кризи, безпрецедентни мерки за сигурност, избуяващи националистични и крайно десни идеологии, популизъм в съчетание с икономически и социални катастрофи, безработица. Скептицизмът около идеята за обединена Европа постоянно се засилва сред страните-членки на ЕС. Неслучайно се стигна и до Брекзит – радикален и немислим само допреди няколко години прецедент. Какво е бъдещето на Европа?
МИГРАЦИИ НА СТРАХА се стреми да допринесе за процеса на преодоляване на омразата, предразсъдъците и нетолерантността, които, дори повече от тероризма, представляват реална заплаха за съвременните европейски общества.

“Седмица на съвременното изкуство” е проект на Сдружение “Изкуство днес” в партньорство с Общинска фондация „Пловдив 2019“ и Гьоте-институт България.
С подкрепата на:
Федерално канцлерство на Австрия, отдел Изкуство и култура
EUROPAS ZUKUNFT Gesellschaft zeitgenössischer Kunst Leipzig
Gaudenz B. Ruf Award For New Bulgarian Art.


Facebook
Запис